FAIL (the browser should render some flash content, not this).


Descriere

  Din pamantul, aerul si apa din jurul casei se poate scoate caldura in cantitati mari. Aceste surse constante de caldura sunt alimentate permanent de soare, de vant si de apele curgatoare.

  Pompa de caldura nu este o descoperire foarte noua. Certificatul ei de nastere poate fi datat in timp la inceputul secolului XX odata cu inventarea frigiderului.

  Pompa de caldura este un dispozitiv care permite extragerea acestei calduri si folosirea ei pentru incalzirea locuintei sau a apei menajere, cu costuri foarte reduse. Rolul acestei instalatii este "pomparea" caldurii de la o sursa cu temperatura joasa catre un mijloc de stocare a acesteia, cu o temperatura mai inalta (boiler, etc.) in esenta, pompa de caldura nu este altceva decat un frigider care are posibilitatea sa fiereversibil-sa incalzeasca sau sa raceasca, dupa caz. Aceste dispozitive pot avea ambele functiuni: in anotimpul rece incalzesc casa iar in anotimpul cald preiau caldura din casa si o transporta in sol.

  Pompele de caldura sunt total nepoluante. Nu folosesc decat energie electrica, nu ard nici un combustibil si nu produc reziduuri de nici un fel. intretinerea acestor instalatii nu este costisitoare, nu sunt necesare substante consumabile sau lucrari frecvente.

  Pompa de caldura este o sursa de energie termica la fel ca orice alta sursa cunoscuta: centrala pe gaz sau pe alt combustibil, sau boilerul de apa calda. Varsta acestor dispozitive trece de 20 de ani, astfel ca se poate vorbi acum despre o tehnologie matura, sigura si foarte eficientadeproducereacaldurii.
  Pentru ca acest dispozitiv sa functioneze, el are nevoie de energie electrica. Aceasta actioneaza pompa care transporta agentul termic din pamant precum si mecanismul de vaporizare-condensare necesar colectarii caldurii.
  Avantajul de necontestat al pompelor de caldura este tocmai reversibilitatea lor. Asa cum produc iarna caldura, vara pot produce racoare. Actionand un buton, sau si mai simplu, prin termostatul de camera, se poate controla temperatura din locuinta. Doua instalatii majore, cea de incalzire si cea de conditionare a aerului pot fi reunite intr-una singura. Unele modele de pompa de caldura recupereaza caldura din condensarea vaporilor de apa din aer si astfel usuca aerul vara, cand umiditatea provoaca disconfort. Caldura transmisa vara agentului termic incalzeste apa menajera, astfel incat pompa de caldura poate fi folosita si la producerea cu costuri foarte reduse a apei calde menajere.
  Exista mai multe tipuri functionale de pompe de caldura, alegerea acestora facandu-se in functie de locul din care se recupereaza caldura din pamant, din aer sau din apa.
  Cele mai simple sisteme sunt cele care folosesc caldura apei dintr-un put, un lac sau o apa subterana cu un debit suficient.Ele pompeaza apa si o racesc recuperand.

  Transportul caldurii dintr-un loc in altul se bazeaza pe principiul comprimarii vaporilor unui agent termic (freon). Starea de agregare a acestui agent termic depinde de compresorul care il presurizeaza, iar la trecerea dintr-o stare in alta el absoarbe sau cedeaza caldura.
  Se poate face o analogie cu un burete care introdus in apa se umple cu lichid iar apoi stors elibereaza acea cantitate de lichid fiind disponibil pentru o noua umplere. Freonul lichid ajunge in expandor unde temperatura si presiunea lui scad pana cand ajunge in stare de vapori in interiorul retelei de conducte ingropate in pamant (vaporizatorul). Freonul incalzit de apa din vaporizator este pompat apoi spre compresor unde presiunea lui este crescuta, se transforma in lichid si cedeaza caldura in condensor, iar ciclul se reia. Apa racita de freon este pompata prin pamant si se reincalzeste.

Coeficientul de performanta(COP)

  Desi necesita curent electric, consumul este mic: daca un radiator electric consuma 1 kWh de energie electrica pentru a produce 1 kWh de caldura, pompa de caldura produce 3...4 kWh de c aldura cu 1 kWh de energie electrica! Acest lucru este definitdecoeficientul de performanta (COP) a carui valoare la pompele moderne este 3...4.

Sisteme deschise: agentul termic preluat dintr-o sursa naturala este returnat in natura

  Apa dintr-un put este deversata intr-o apa curgatoare dupa ce este trecuta prin pompa de caldura.
  Un sistem simplu: dintr-un lac cu un volum de apa suficientapaeste trecuta prin pompa de caldura si deversata inapoi in lac.
  Dintr-un put cu un debit suficient apa se poate deversa intr-un alt put care sa aiba capacitatea de a absorbi debitul caldura iar apoi o deverseaza intr-un alt put sau inapoi in lac, apa reintrand in circuitul ei natural. Desigur, vara aceste dispozitive transfera caldura din locuinta apei pe care o pompeaza apoi, cu cateva grade in plus, in putul de deversare. Se numesc deschise deoarece agentul care transporta caldura (apa) nu circula intr-un sistem inchis.

Sisteme inchise

  Sistemele inchise se bazeaza pe recircularea apei printr-o retea de tevi din materiale plastice sau cupru ingropate in pamant, introduse intr-un put sau pe fundul unui lac unde sa se poata face suficienttransfertermic.
  Recircularea agentului termic se face printr-o conducta ingropata intr-un sant sapat in pamant
  Agentul termic este recirculat printr-o conducta asezata pe fundul unui lac.
  Conducta de recirculare se ingroapa intr-unul sau mai multe puturi verticale sapate in pamant.

  Unele modele de pompe de caldura racesc sau incalzesc locuinta, dupa caz, introducand aer la temperatura dorita prin sistemul de ventilatie al casei. Alte modele produc apa calda, aget termic ideal pentru incalzirea in pardoseala, pentru incalzirea piscinelor sau pentru alte aplicatii unde este nevoie de cantitati mari de apa calda. Exista desigur si multe combinatii ale acestor moduri functionale - ca de exemplu aparatul care incalzeste piscina si aerul din incaperea unde se afla aceasta prin recuperarea caldurii din apa evaporata din piscina. O pompa de caldura se alege in functie de aplicatia specifica, de specificul climatic al zonei si de resursele de caldura existente (sol, lac, put, apa freatica).

  Sistemul cel mai raspandit pentru conditii climatice ca cele din Romania este cel cu conducte de polietilena asezate intr-un circuit inchis in bucle orizontale ingropate la o adancime de 1,5-2 metri in pamant. Prin aceste conducte circula un amestec de apa cu antigel. Dimensionarea acestora se face dupa suprafata de incalzit: suprafata ocupata de conductele ingropate in pamant este de 1,5...2 ori mai mare decat suprafata incalzita, prin urmare pentru o locuinta de 150 mp este necesara o suprafata de 225...300 mp de gradina in care sa fie ingropata conducta. Unde nu este posibil acest lucru, se foreaza puturi verticale in care se introduc buclele, iar apoi putul se umple cu un amestec special (ex. argila cu un polimer) care asigura transferul caldurii catre conducta. Pentru o casa de 120 mp este necesar un put cu o adancime de 50 de metri.
  Puterea specifica de extragere a caldurii:
      - sol uscat necompactat 10W/mp;
      - sol compact umed 20-30W/mp;
      - sol ud nisip si pietris 40W/mp.

  Analiza costurilor cu combustibilul intr-un sistem de incalzire care include pompa de caldura arata ca, desi investitia initiala este mai mare decat la alte sisteme, pe parcurs aceasta se amortizeaza iar beneficiarul nu mai este strict legat de temutele variatii de pret de pe piata energetica. Este bine ca un astfel de sistem sa includa mai multe surse pe langa pompa de caldura cum ar fi colectoare solare, centrala de incalzire pe combustibil solid, etc. deoarece astfel utilizatorul are posibilitatea sa opteze pentru energia cea mai ieftina: ziua vor incalzi apa colectoarele solare, curentul electric de noapte mai ieftin va actiona pompa de caldura iar suplimentul eventual necesar la temperaturi foarte scazute poate fi asigurat de lemnele sau brichetele de rumegus depozitate din timp. Independenta energetica aproape totala fata de diversi furnizori poate fi de multe ori factorul hotarator in alegerea sistemului de incalzire.Despre noiTermicElectricMixtIntrebariContact

Rolix Impex © 2009   |   Politica confidentialitate